Bustul lui Vasile Alecsandri

Bustul lui Vasile Alecsandri este lucrat în marmură de către sculptorul Theodor Burcă. Amplasat în 1943, este unul dintre cele douăsprezece busturi din Rotonda scriitorilor din Grădina Cișmigiu.

Alte lucrări ale lui Theodor Burcă, în București: Monumentul lui Tudor Vladimirescu, lângă Biserica Precupeții Vechi – Biserica Tuturor Sfinților – 1934, Mausoleul generalului Ioan Dragalina, la cimitirul Bellu-Militar – 1921

Cine a fost Vasile Alecsandri?

Supranumit „Bardul din Mircești”, Vasile Alecsandri (1819 – 1890) a fost un poet, prozator, dramaturg, folclorist, om politic, ministru, diplomat, membru fondator al Academiei Române, creator al teatrului românesc și al literaturii dramatice în România. Este autorul cunoscutelor comedii Iașii în Carnaval, Chirița în Iași și Chirița în provincie, comedii satirice care ilustrează viața și obiceiurile societății românești din acea perioadă.

Autor al unei opere impresionante, Alecsandri este unul dintre pionierii pastelului în literatura română. Poeziile ”Gerul”, ”Miezul iernii”, ”Oaspeții primăverii”, ”Sfârșit de toamnă” sunt reprezentative pentru această specie lirică, în care natura este prezentată ca un spectacol fascinant.

Acestea sunt doar câteva exemple din opera vastă a lui Vasile Alecsandri. El a fost un autor prolific și versatil, care a contribuit semnificativ la dezvoltarea literaturii române.

Pentru mai multe informații, apasă aici