Monumentul Generalui Theodor Şerbănescu

Bustul lui Theodor Șerbănescu este opera sculptorului Filip Marin. Monumentul realizat din bronz a fost dezvelit la 11 iunie 1905 în Grădina Ateneului, iar în 1939 a fost mutat în Parcul Cișmigiu. Monumentul îl prezintă pe Theodor Șerbănescu în ipostaza de general al armatei române, având pe piept decorațiile obținute în Războiul de Independență. Iniţial, pe piedestalul monumentului era reprezentată, printr-o figură de bronz, muza poeziei, care oferă generalului o ramură de laur, sugerând activitatea sa literară.

Alte lucrări ale sculptorului Filip Marin în București:  Nimfă adormită, Parcul Herăstrău, Monumentul Gheorghe Duca  (împreună cu Dimitrie Paciurea), Piața Gării de Nord, Mihai Eminescu (bust) în Sala Ateneului Român, Fântâna Luigi Cazzavillan, Parcul Luigi Cazzavillan, Traian Demetrescu (bust din marmură de Carrara), Grădina Cișmigiu.

Cine a fost Generalul Theodor Şerbănescu?

Contemporan cu Eminescu, Theodor Șerbănescu (1839 – 1901) a fost ”un poet în uniformă”.

Cântăreţ al pasiunilor trecătoare, al tinereţii şi al iluziilor, apreciat de Titu Maiorescu pentru versificaţia elegantă şi farmecul limbii folosite, a fost unul dintre cei mai cântaţi şi mai populari poeţi ai vremii. Transpuse în romanţe, versurile lui s-au întipărit în mintea şi inima generaţiei sale.

Carieră militară a lui Theodor Șerbănescu a fost cu urcușuri și coborâșuri. A participat la Războiul de Independenţă ca ofiţer în Marele Stat Major al Armatei Române, luând parte la luptele de la Plevna (1877-1878).

Pentru mai multe informații, apasă aici