Monumentul lui Traian Demetrescu

Monumentul lui Traian Demetrescu este opera sculptorului român Filip Marin. Monumentul este realizat din marmură de Carrara și a fost dezvelit la 11 iunie 1905 în Grădina Ateneului, iar în 1939 a fost mutat în Parcul Cișmigiu. Soclul înalt are în partea stângă reprezentată o fată într-o rochie simplă, care oferă un buchet de flori poetului. Jos se află o lira peste un mănunchi de lauri, pe care se desfășoară o eșarfă cu titlurile operelor sale.

Alte lucrări ale sculptorului Filip Marin în București: Fântâna Luigi Cazzavillan aflată în mijlocul parcului cu același nume, construită în 1905, Nimfa adormită, expusă în prezent în Parcul Herăstrău, Bustul generalului Theodor Șerbănescu , aflat în parcul Cișmigiu.

Cine a fost Traian Demetrescu?

Traian Rafael Radu Demetrescu (1866 – 1896), cu pseudonimul literar Tradem, a fost un poet pre-simbolist, popular prin versurile și romanele lui foarte citite la sfârșitul secolului XIX.

A scris versuri încă de când era elev, debutând în anul 1883 în revista „Literatorul”, editată de Alexandru Macedonski. A citit poezii la cenaclul lui Titu Maiorescu și a publicat în revista „Convorbiri literare”. A recunoscut printre primii valoarea lui Mihai Eminescu.

Pentru mai multe informații, apasă aici.