Bustul Smarandei Gheorghiu – Maica Smara

Bustul Smarandei Gheorghiu a fost realizat din marmură de sculptorul Mihai Onofrei și a fost dezvelit în anul 1945, la un an de la moartea ei. Pe un piedestal din piatră este amplasat bustul Smarandei Gheorghiu, cunoscută și sub numele de „Maica Smara” (cum îi spuneau în epocă Veronica Micle și Mihai Eminescu). În partea de jos a soclului este un altorelief în bronz care reprezintă doi copii așezati pe o bancă și citind dintr-o carte.

O altă lucrare a lui Mihai Onofrei este Bustul lui Bogdan Petriceicu Hașdeu, amplasat în Rotonda scriitorilor din Parcul Cișmigiu din București.

Cine a fost Smaranda Gheorghiu?

Smaranda Gheorghiu (1857-1944), scriitoare, publicistă, militantă activă în mişcarea feministă  a vremii sale, cunoscută mai bine ca „Maica Smara”, a fost o personalitate complexă, activând atât pe tărâm cultural, cât şi în plan educaţional.

Smaranda Gheorghiu a fost, înainte de toate, un om al şcolii. Şi-a practicat profesia  de dascăl cu mare dăruire faţă de elevii săi. A promovat ”școala în aer liber”, a susținut acordarea prestigiului cuvenit desenului, muzicii și gimnasticii. A susținut înființarea atelierelor în şcoli, unde elevii să efectueze lucrări practice pentru a deprinde o meserie și recomanda părinţilor să ţină seama de aptitudinile copilului în alegerea profesiunii lui.

Şcoala propusă de Smaranda Gheorghiu a fost recunoscută de ştiinţa pedagogică internaţională; ea a vizitat aproape toate capitalele Europei, asumându-şi rolul de misionar de stat şi străbătând lumea în nelipsita-i fustă neagră, lungă, combinată cu bluza tradiţională, în ie românească şi maramă în fir de borangic.

A fost numită ,,Educatoarea poporului” pentru toate meritele sale deosebite în promovarea culturii românești, pentru implicarea în construirea școlilor,  modernizarea monumentelor istorice, ridicarea de biblioteci, statui sau cămine culturale. 

Pentru mai multe informații, apasă aici